My se myši nebojíme

22.01.2009 22:31

Do naší počítačové učebny se těší každé pondělí 3 skupiny malých počítačových expertů. První skupinu navštěvují děti 1. a 4.ročníku, tato věkově nesourodá skupina však dokázala nejvíce. Děti se učily být rovnocenné, vzájemně se učily a pomáhaly si. V druhé skupině jsou šikovní druháci a kromě jedné slečny je to parta samých kluků - neposedů. Do poslední skupiny chodí třeťáci - pohodáři a počítačová práce se jim daří. A co jsme se všichni naučili?

Nejprve jsme zvládli základy práce s počítačem - z čeho se skládá, co to jsou programy, jaké máme na našich školních PC a jak s nimi můžeme pracovat. Začali jsme s programem pro práci s textem WordPad. V textu upravujeme a nastavujeme velikost písma (Naše vánoční dárky, Co dělám nejraději), umíme vytvořit zajímavý text pomocí speciálních znaků (Obrázková pohádka, Kdo jsem). Texty umíme vložit, odstranit a uložit do vlastního souboru. Druhým pracovním programem bylo Malování, obrázky umíme namalovat (Sněhuláci, Masopustní masky), naskenovat a vytisknout na barevné nebo černobílé tiskárně (Dárek). Posledním počítačovým oříškem byl grafický program Zoner Callisto. Pokoušeli jsme se upravovat geometrické tvary, využívat pestrou paletu barev, tvarovat objekty a vyplňovat je bitmapou. Všechny tyto dovednosti jsme využili ve společném projektu Jak vypadá počítačové jaro.

Po práci nás čeká zasloužená odměna - zábavné výukové programy a úplně NEJ...internetové hry. Paní ředitelka nás chválí, ale také nás učí, že počítač není náš jediný kamarád, s kterým můžeme trávit volný čas.

PC žáci a HK  

Zpět